Pages

Monday, November 7, 2011

Resepi: Kuah Lemak Lodeh

As-salam,

Entry kali ni, nak share resepi kuah lodeh yang saya buat di pagi raya.


Bahan-bahan:

- 3 ulas bawang diracik halus

- 2 inci lengkuas diracik halus

- Segenggam kasih ikan bilis (ditumbuk halus)

- 3 batang serai yang telah dititik

- 4 cawan air

- 1 1/2 kotak santan Kara (brand terpulang kepada anda)

- 2 keping tauhu kering dipotong kecil dan direndam terlebih dahulu

- 3 biji kentang dipotong dadu

- 3 urat kacang panjang (dipotong sederhana panjang) *btul ke urat penjodoh bilangan bg kacang panjang ni? ;P*

- Sayur kobis

- Baby carrot dipotong panjang

- Garam secukup rasa

- Serbuk kunyit secukupnya (sbg pewarna penaik seri) *cewah!*


Cara-caranya:

Panaskan lebih kurang 1 cawan air di dalam periuk. Masukkan bawang merah, lengkuas, ikan bilis. Biarkan ia mendidih. Masukkan kentang dan carrot. Biarkan ia mendidih lagi supaya kentang empuk dan bahan2 tumbuk tadi meresap ke dlm kentang. Perlahankan api, masukkan santan+3 cawan air *depends pada kepekatan kuah yang anda suka* dan serai. Masukkan tauhu kering yg telah direndam tadi, kacang panjang dan kobis. Biarkan ia mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan serbuk kunyit supaya kuah tadi bewarna kekuningan mengikut citarasa anda. Selamat Mencuba! ;)


Inilah hasilnya! ;)


Photobucket








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...