Pages

Wednesday, December 31, 2014

Testimoni Menggunakan Shaklee

As-salam,

Setelah 2 bulan menggunakan produk Shaklee, saya kini tampil utk membuat pengakuan a.k.a testimoni.. *ahaha, poyo je ayat.. :P*

Perubahan apakah yang telah saya rasai setelah consume produk Shaklee?

- sengal pada lutut berkurangan
- lenguh2 belakang ketika / selepas menyusu/mengepam tiada lagi
- production susu meningkat
- selsema berkurangan
- badan rasa bertenaga

Untuk mengetahui apakah rahsianya? Meh, pm saya! 0123732589 ;)



Thursday, December 4, 2014

Macam mana tetiba?

As-salam,

Macam mana tetiba leh jadi independent distributor Shaklee ni?
Al kisahnya, saya rasa badan saya tak fit sejak selepas bersalin.
Cepat rasa lenguh-lenguh kaki and badan.. Tambah pulak baby menyusu badan. So, jadi cepat rasa lapar.

Jadinya, saya terfikir adakah saya tak fit dan lenguh-lenguh badan ni disebabkan nutrient dalam badan saya telah semakin berkurangan?

Tu yang timbul rasa nak amik supplement.

Memula, saya start dengan amik GLA and Lecithin. Plannya nak bagi kuku cantik dan kurus.

Kemudian, saya byk baca testimoni org yang menyusu ni kebanyakkan mereka ambil ESP utk bykkan and pekatkan susu. So, saya mula amik ESP.
Yup, bila amik ESP, susu mmg lebih pekat dan badan rasa bertenaga. Idakler lembik tak larat manjang kan.. Kulit pun ramai yang tegur kata cantik. *hik..suka woo bila org puji kite cantik ;P* 

Biasanya saya campurkan ESP dengan oat dan milo. Sukatan yang saya ambil adalah pada waktu malam selepas makan dengan campuran 3 sudu oat, 2 sudu ESP dan 1 sudu milo.

Lepas tu, saya nak recover la daripada perut ni cepat lapar, maka saya amik Mealshake which recommended by my fren. Mealshake ni saya amik before makan. Sbbnya if kita amik lepas makan, kita akan jadi tersangat kenyang.

And saya ada mention to my fren yang saya nak fitkan badan, so dia pun promote la pengambilan Vivix. And last-last dia bagi combination combo yang membolehkan saya dpt jadi free ahli.
Hurm, begitulah kisahnya.

ESP tu boleh jgk kalau nak campur dgn air yg manis or masam. Antara campuran yang saya selalu buat adalah:

  1. ESP + ribena + air
  2. ESP + kordial hijau + air
  3. ESP + sunquick + air
  4. ESP + Vivix + air
  5. ESP + Mealshake + Milo + Oat
Lepas ni saya target nak ambil Vitamin C, Omega Guard dan jugak Osteomatrix.

  • Vitamin C utk prevent selsema. Skrg kan musim hujan and kadar org demam selsema pun tinggi.
  • Omega Guard utk kuatkan immune system. Saya menyusu badan, maka kebaikannya turut akan turun ke baby saya.
  • Osteomatrix utk tingkatkan balik kalsium dalam badan yang dah berkurangan.

Skrg ada promotion utk Vitamin C dan Vita E. Nak selit order, boleh WA saya: 012 373 2589

- Mari berkongsi kebaikan!- ;)


Wednesday, December 3, 2014

Shaklee Distributor

Salam,

Hi uols!

Ni nak habaq ni, saya skrg dh jadi Independant Shaklee Distibutor! So, sesapa yang nak selit order, leh la roger2, k! Iols bg harga best punyeee~~

Wednesday, October 29, 2014

Kasut Carlo Rino to Let Go

Salam,

Saya ada sepasang kasut yang nak diletgo. Telah diiklankan menerusi insta, tapi tak dpt sambutan. *insta tak cukup ramai lagi followers kot* Ceh, bajet mcm blog ni ramai benar followers nya kan! harharhar.. ;P

Meh tgk meh, kasut yang saya nak jual ni. Jika berminat, boleh je dropkan komen.. First come first serve basis.


Saiz: 6
Warna: Coklat
Tempoh digunakan: 2 hari
Sebab nak let go: Tak sesuai dengan kaki
Harga beli: RM99
Harga jual: RM70



Thursday, October 23, 2014

Sejak Bergelar Ibu

As-salam,

Sejak bergelar *bukan burglar okeh* ibu
Masa sangat tight
Menonton rancangan kegemaran pun terkadang tak dapat

Sejak bergelar ibu
Takde masa nak tgk tv
Last minit baru dapat dgr lagu terkini
Yang kekadang dah basi

Sejak bergelar ibu
Asyik belek anak
Shopping pun usha baju anak
Online shopping, insta penuh dgn page baby baya2 anak
Duit simpanan pun skrg dah allocate utk anak

Sejak bergelar ibu
Sendiri makan pun takdan
Takde erti menghayati setiap hidangan
Menu sedap or tak sedap mcm mana pun, nasi penuh sepinggan
Supaya perut ni tak kelaparan

Sejak bergelar ibu
Tidur malam tak rasa cukup
Mata panda dah takde nak tempek makeup
Pakai bedak dan lipglos pun dah cukup

Sejak bergelar ibu
Gi pejabat pakai apa yg ada
Tudung kaler lain, baju kaler lain mmg dah biasa
Dah takde kaler matching
Ada masa rasa mcm buta warna je
Jadi mangsa fashion pun bole jadi jugak

Sejak bergelar ibu
Seluar tak muat, baju tak muat
Boleh dikatakan wardrobe tu byk pakaian yg ketat
Sendat bukan kat semua tempat
Ketat kat normal part

Sejak bergelar ibu
Masak masakan yang simple
Kek, pastry duk dlm plan list je
Bila nak buat pun entah ler

Walaupun byk benda yang perlu dikorbankan,
Tapi hati puas bila tgk si manja senyum bila diagah
Sihat dan tido kekenyangan

Doa untukmu anak, tak pernah lekang
Senyum dan tangismu dah jadi hiburan
Buat ayah dan ibu yang tak henti curahkan kasih sayang


Tuesday, October 21, 2014

Resepi: Bihun Goreng Singapore a.k.a Bihun Mesyuarat


As-salam,

Di pagi Ahad indah yang lalu, tatkala jam telah menunjukkan pukul 8.30am, den baru kelam kelibut nak sediakan sarapan utk perut kami berdua. Masa tgh mandi tu, kepala duk ligat pikir apa masakan yang mudah dan bahannya ada. Sejak dah ada baby ni, mmg kena manage time. Kena take turn jaga baby. Memula pikir mcm nak buat pasta aglio, sbbnya before mandi tu dah kluarkan udang siap2. If keluarkan udang ada a few options yang kita blh guna utk buat bekfes. Antaranya coq udang, megi sup *eh, apekehal nak pagi2 nak sarapan megi? eh punya sukala..haha ;P* nasi goreng, mi kari dan byk lagi la..kalau nak dilistkan, mau smpai menu ke mkn dinner akan kluar ni kang.

Selesai je mandi, check baby tgh tdo dgn ayah dia. So, cepat2 den turun utk bersilat kuntao kat dapur. So apakah menu pagi Ahad itu? Angannya nak buat bihun goreng singapore, tp mcm jadi bihun mesyuarat la pulok. Nape den kata gitu? Sbbnya kurang rasa garam. Ok, meh check resepinya ni Portionnya, as usual, for 2 adults.

Bahan-bahan:
Suku peket bihun *Star Brand den guna* yang telah dicelur dgn air panas
3 biji cili padi
4 ulas bawang putih yang diketuk dan diricih halus
6 ekor udang yang telah dipotong 3 setiap seekor 
1 sudu sos tiram
Minyak 
Garam
Telur
Daun bawang

Cara-caranya:
1. Amik telur, buatkan telur dadar dan kemudian biarkan ia sejuk supaya mudah utk kita potong nanti.
2. Panaskan minyak. Tumiskan udang dan kemudian diikuti dengan cili padi dan jgk bawang putih.
3. Masukkan sedikit sos tiram dan garam secukup rasa
4. Masukkan bihun yang telah dicelur tadi. Gaul hingga sekata
5. Masukkan daun bawang, gaul lagi. Matikan api
6. Masukkan telur dadar yang telah dipotong dan gaul lagi.
7. Siap dihidang.. tara~~!!

Hasil akhir bihun yang dimasak~ Yummy huh!

Bihun ini sedap jika dihidang bersama keropok keping. If ada cili potong pun sodap!!



Monday, October 20, 2014

Resepi: Telur Masak Kicap

As-salam,

Nak share resepi yang ringkas and yet sedap!



Bahan-bahan:
2 biji telur
3 biji cili api
3 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
Kicap
Air

Cara-cara:
1. Dah tentu kena gorengkan telur mata tu dulu
2. Tumiskan cili api dan bawang putih
3. Masukkan sos tiram dan sos cili
4. Diikuti dengan kicap dan jugak air
5. Kacau dan ekjas kelikatan kuah  yang diinginkan.
6. Masukkan telur dan sedia utk dihidang

Mudah bukan? Takyah garam dan gula pun sbb kat dlm sos yang kita gunakan tu pun dah ada byk bahan perasa tambahan.

Kalau nak fefeeling mcm kat kedai, letak la kat dlm mangkuk and tabur daun saderi atau daun ketumbar kat atasnya. Rasanya mesti ngam!

Portion yang saya masak ni adalah utk 2 org dewasa.



Wednesday, October 1, 2014

Wordless Wednesday






Friday, September 19, 2014

Breastpump

As-salam,

Saya ada janji nak share cite pasal breastpump kan? Huhu..cite pasal pengalaman dalam labour room pun duk ada kat item draft lagi..kuikuikui :P Tapi takpe, den akan cuba utk siapkan jugak entry tu k! ;)

For those yang mencari-cari breastpump apa yang sesuai or yang bagus utk kegunaan semasa pantang dan jugak pada hari-hari mendatang, sudah semestinya rambang mata sehinggakan taktau nak beli breastpump yang mana, tul tak?

Sama la dgn tittew.. serious, konfius nak beli brand yang mana. Nak go for brand, or go for budget yang ciput or for keselesaan mode yang ada.

Saya ada tanya kat member, dorg guna breastpump jenama apa. And memasing punya feedback almost same. "Ikut bajet ko.. If ko ada bajet lebih, beli la yang mahal." Which pada saya at that time, rasa annoying pulak. Sbb macam tak jawab soalan. Tapi, mmg betul la sebnrnya feedback dorg tu. Ukur baju di badan sendiri. If bajet rendah, amik yang single pump je. If ada rezeki lebih, amik la yang double pump.

Like me, saya ada usha a few brands like Medela, Spectra and Snowbear. Berkenan nak beli Spectra 9 sbnrnya. Tapi tak jual kat Malaysia lagi. Hanya terjual di Korea, and ada niat nak kirim kat vendor projek manager saya. Tapi takut kang, dikatakan rasuah la pulok.. So, eden matikan jela hasrat tersebut. Nak beli Medela, belum ada rezeki lagi that time, so mmg terus letak tepi je jenama Medela tu. Tak kira la freestyle ke, swing ke, mmg saya tak usha pun. Kemudian, dpt tau yg brand Snowbear pun katanya ok and harga pun within my budget.

Saya pun online purchasedkan jela breastpump Snowbear. Harga bagi breastpump Snowbear yang saya beli yang kebetulan kononnya sale sempena Hari Guru, dalam RM299. Dapat free 5 keping plastic EBM & cooler bag yang simple. Pada masa tu, rasa mcm tawaran tu sangat menguntungkan, padahal tak untung mana pun.. *takpela, saya budak baru belajar ;P*

Setelah saya guna, saya tak dpt rasa kepuasan pun menggunakan brand Snowbear tu. Sbbnya, susu yang dipam mcm berbuih. Dah jadi mcm milkshake la pulok. Tak sure la kot i yg salah guna ke kan.. dia single pump, ada 3 mode; natural, gentle and express, ringan dan mudah dicuci.

Disebabkan saya tak merasa puas dgn hasil yang terhasil, kakak saya bg saya pinjam breastpump dia iaitu Medela Freestyle. Ringan, agak renyah utk dicuci sbb kena dismantle, so amik masa la bila kita nak guna especially bila dah keje nnt. Tp daripada penggunaan brand Medela, susu yang terhasil tak berbuih tu yang buat i suke dgn Medela ni. Nak bawak ke ofis pun takde la berat sgt, sesuai dengan saya yang duk kandar laptop hari-hari ke ofis & botol air lagi and skrg tambah beg pump.. huhu.. Dah boleh dikatakan setiap hari masa den pantang sampai la naik keje den guna kakak den punya breastpump, so den pun cakap la kat dia utk beli 2nd hand daripada dia. Since dia pun dah tak guna dah breastpump tu, dia tolak kat saya harga Sale Merdeka iaitu RM1,400 kat saya.. *huuu...den blum bayar lagi kat dia ni..tunggu gaji..teeheheh.. ;P*

So kesimpulannya, saya ada 3 breastpump. *Aik? Camana leh ada 3?*
- 1 unit breastpump Snowbear yang dibeli dengan duit sendiri tersadai sepi dalam kotak den simpan dia semula
- 1 unit breastpump Medela yang den duk galas hari-hari bawak gi ofis, masih den hutang kat kakak den tanpa cagaran
- 1 unit breastpump Spectra M1 milik my bff Nor Faizah yang beliau loankan dan den mmg sengaja standby kan kat rumah.

Breastpump Spectra M1 ni, dia berat sikit. Tp suction dia selesa and takde pilihan mode. Mmg sesuai utk just letak kat 1 place. Pump yang ni, saya guna pada ujung minggu di kala bgn utk mengepam pukul 3am - 5am.

So mommy-to-be out there, buatlah pilihan yang bijak. Pilih mengikut kemampuan dan yang akan mudahkan diri korg balik.. If rajin, blh la tanya pendapat kat kawan2 yang dah ada pengalaman brand yang dorg guna, or baca review. But again, setiap org, lain2 dia punya keselesaan. Ada yang suka suction lembut, and ada jgk yang suka suction kuat. Tepuk dada, jgn tepuk kuat sangat. Sakit wooo.. ;P

Chow!

Wednesday, September 17, 2014

Aktiviti Selama Berpantang

As-salam,

OOhhhoooiii~ Kalau dah mata bertentang mata... Hati di dada bagai rasa nak gila... heeeyyyy~~

Haha.. Sape yg gile skrg ni? Teheheh :P
Member ada bertanya, "Camana, best ada baby skrg ni? Merengek tak baby malam2?"

Huhu.. so far, alhamdulillah, best sgt ada baby skrg ni. Even till now pun, saya masih rasa tak percaya dah ada anak sendiri, rasa mcm 'What, dah jadi ibu?!'

Masa berpantang, sgt la heaven. Cuti 2bulan, tp gaji jalan. Jadinya mcm rasa kaya la utk tempoh tu. Bulan pertama pantang, tak brapa nak enjoy sgt rasa cuti berpantang. Sbbnya masih lagi rasa sakit luka and badan pun belum fit. Bulan kedua berpantang, hoyeaahhh~ Siap gi bercuti ujung minggu kat Avani Gold Coast Sepang lagi uols! Merasa la konon g Maldives or Pulau Bora-Bora bersama si kecik and suami. Tehehe..

Even though kengkawan yang datang melawat ada ucap, "Selamat berpantang and beronline shopping, Mel!" Ohooii.. Den takdan nak mengonline shopping pung. Minggu terakhir cuti je sempat beli palazo sehelai kat www.nile.com.my. Kononnya nak renew wardrobe and amik mood utk masuk keje. Phui.. ;P

Tapi, saya dah ketagih jgkla online shopping ni. Antara listing website yang selalu den berkunjung cuci2 mata and terklik add to cart adalah; nile.com, lazada, mysale & lussonet.. Sepbaik telefon den ni masih lagi menggunakan prepaid. If guna postpaid, mau instagram pun den terkunjung and terklik buy! Huhu..berat ni kesnya.. Kes naya pun iye gak.. naya tang my online banking.. haishh... ;P

Rutin ketika dlm tempoh berpantang adalah;
- bangun pagi utk berurut *3hari berturut2 mak bidan dtg umah utk urut. Tp, den tak rekemen la mak bidan ni.. urut macam acah2 mak enon je gayanya*
- menyusukan baby
- pakai bengkung
- pam susu
- tido
- makan; lauk ikan haruan bakar/goreng, sup lobak putih

Ni jela keje den dari pagi smpai ke malam.

Apabila sudah masuk bulan kedua, which dah bulan Syawal
- menyusukan baby
- pam susu
- pakai bengkung
- tdo
- terima kedatangan tetamu yang dtg melawat
- mandikan baby
- tgk tv
- collect duit raya *best woo part ni! Rasa mcm bendahari pun ada*
- menghitung hari utk masuk keje *horror je part ni..yela, projek tak siap lagi walaupun den dah bercuti 2bulan..hampeh betul.. ;P*

For those yang masih lagi mengandung, sabar2.. Nikmatnya akan anda rasai nnt. Best tgk anak sendri kita pangku and susukan. Si kecik lena dalam pelukan kita.. Fuh, experience yang sonok, susah nak cite.. Kengkadang rasa nak buat novel pun iye.. Teheheh... ;P

Masa berpantang ni, suami perlu mainkan peranan. Alhamdulillah, saya dikurniakan suami yang sgt memahami and byk membantu. Love you, my love! Love you till jannah.. Amiiinn.. ;)) 

Resepi: Serunding Cheese Roll

Assalamualaikum,



Ni nak share resepi di kala otak blur2 nak buat sarapan apa, sambil mata menengok apakah bahan yang ada di dlm freezer yang boleh dijadikan santapan sarapan di pagi hari.

Meh nak share resepi when east meet west edisi saya! Joms cekidot~ Portion yang saya sediakan adalah utk 2 orang dewasa.

Bahan-bahan:
6 keping roti yang dileperkan menggunakan kayu pencanai
Serunding
Parutan cheese
2 biji telur yang telah dikocak
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Ambil roti yang telah dileperkan
2. Letakkan serunding dan cheese di bahagian hujung roti supaya mudah utk proses penggulungan
3. Gulungkan roti tersebut
4. Rendamkan seketika roti yang telah digulung ke dalam bancuhan telur
5. Gorengkan mereka.
6. Siap dihidang

Menu ini saya hidangkan bersama air nescafe tarik. Mmg mengancam dan terancam..Bahahah... Cubalah! ;)


p/s: Maaf atas kekaburan gmbar hidangan..hahha..poyos~ ;P



Friday, September 5, 2014

Item yang Perlu Dibeli dan Disediakan Sebelum Bersalin

Assalamualaikum,

Fuh, panjang benor tajuk entry. Hahaha.. For mommies-to-be out there, mesti agak blur kan nak bli barang apa as persediaan utk menyambut kelahiran bayi?

Yerp, been there and i've experienced that. Memandangkan skrg zaman dah canggih maklumat di hujung jari, maka berkat kerajinan saya utk menggoogle, so dptla sikit idea barangan yg perlu dibeli sebagai persediaan menyambut kelahiran baby.

Apa yang perlu saya katakan, first thing first, kenala survey and beli breastpump! Sgt perlu, dik oii.. Kurang2 if tak confident nak beli brand yang mana, korg leh usha kat mudah.com.my. Sbb ada jgk yg sediakan perkhidmatan sewa breastpump.. Perkhidmatan sewa breastpump ni boleh dikira berbaloi jugak if dicuba. Sbbnya, before kita nak beli something, mesti kita akan cari and baca review utk tahu pro and cons. Pastu nak jugak tau whether kita berkenan or not dgn functionnya and nak tau whether sesuai ke tak and last but not least, kita leh tau how does the fizikal looks like. Sbbnya kebnykkan breastpump ni mahal weyh. Okeh, cite pasal breastpump ni, biar kita cite kat entry yg lain la ek!

Okeh, lets back to our topic. Antara barangan yang saya beli before deliver:
- Breastpump - 1unit
- Pampers for newborn *beli by package during expo kids & baby kat SACC*
- Blanket - 1helai
- Lampin - 12 helai *utk bedung baby tu*
- Baju tido; set lengan panjang & seluar panjang - 2 helai
- Baju harian + mitten & booties - plus minus about 10 helai
- Botol susu - 1 unit
- Susu formula - in case susu badan tak keluar *saya beli susu Karihome*
- Minyak telon - 3 botol *beli dgn kawan so dpt murah*
- Baby wipes - 3buku
- Tuala - 1 helai
- Barut - 10helai
- Set bersalin
- Set appointment with mak bidan for urut purpose

Ni pulak item yang perlu disediakan sbg persediaan utk ke hospital:

Bakal ibu:
- Kain batik
- Spender
- Air zam-zam *utk tenaga for push2*
- Kurma *sumber tenaga yg paling best*
- Pad
- Air selusuh

Peringatan:
Sila tanggalkan semua barang kemas yang anda pakai seminggu sblm EDD. So takdela nnt kelam kabut nak pikir cincin kahwin nak simpan kat mana bagai.. Sbb time deliver tu, mmg pikir nak beranak jek, takde pikir sape nak bayar bil, anak lahir ikut muka sape, nak letak nama apa bagai.. masa deliver tu, aim just nak kluarkan baby dlm perut je weh

Bakal ayah:
- MP3/apps bacaan Qur'an
- Duit/kad kredit utk bayar bil hospital

Bayi:
- Lampin
- Pampers
- Susu
- Botol susu
- 1set baju
- Bedung/blanket

So yg ni adalah list preparation yang saya buat. At least bley la jadi rujukan korang di luar sana, k! ;) Happy Bersalin! Teheheh.. *saya dah lepas dah..anda bila lagi?*





Wednesday, July 16, 2014

Sakit Kena Seluk?

As-salam,

Seperti yang dijanjikan, ini adalah entry yang bakal den citekan pengalaman sewaktu berada di dalam labour room. *Oh sebelum tu, nak bgtau saya bersalin di Hospital Salam, Seksyen 19 under Dr. Siti.*

25 Jun 2014, pukul 2.30pm
Last check up dengan Dr. Siti. Happy je waktu nak jumpa Dr. Siti.. Sbbnya plan lepas check up, nak gi beli pisang goreng kat Seksyen 19 *tempat yang i pernah mention dlm entry aritu* as minum petang sambil memanja dgn husband. Masa menunggu turn tu, tak lama pun sbb patientnya pun mcm tak ramai lak on that day. Dalam duk syok saya bergelak sakan dgn husband, tibalah masanya saya dipanggil utk diperiksa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Hai! Awak ok?"
' Ok je doctor..heee...'
"Bila awak nak bersalin ni.. geng2 awak sume dah selamat bersalin dah.. Sri, tolong buatkan saya nescafe.. saya ngantuk la.. dah mai petang mcm ni, ngantukla kan? Ok, boleh baring. Saya nak check" *Sri tu, dia punya assistant nurse*

"Saya tak akan scan, cuma nak dengar degupan jantung baby, check bukaan and ukuran perut."

Lalu, saya pun baring dan seperti yang doktor mentioned awal tadi, dia pun check degupan jantung, ukur perut.

Brup brap brup brap *bunyi jantung baby*

"Ok ni bunyi jantung baby. Mmg biasa di hujung kehamilan pulse baby akan drop sikit."
Saya ni pun anggukkan ajela. *Next*
Doctor pegang perut sambil ukur2 perut.
"Dah masuk laluan dah ni.. hai la baby, bila awak nak keluar ni?"
Saya pun sengeh jela dgr doktor komen gittew. *Next*
"Ok, saya nak tgk bukaan. Bukak seluar ni.. rileks..rileks.."
ZZUuuuuupppppppppppPPP!
*Doctor tu seluk uols! Sakit weh!!*
"Dah bukak 3cm.. Ni kira mcm selusuh la ni.. Ok! blh pakai balik"
Reaksi saya? Saya? Saya nanges sebak sedu sedan sume ada.. nak bangun pun tak leh.. So i panggil husband i utk mintak dia tolong bangunkan saya.

"Time ni jela ada chance nak manja dgn husband.. nnt baby dah kluar, awak pun husband dah tak pandang. Husband asyik tgk baby je kang"

Reaksi saya? *Ah, whatever!*

Sakit weih.. jam2 tu jgk rasa mcm nak ckp kat doctor tu,
'Tanak kawan dgn doctor'

Siyes, sakit tak blh blah. Trauma ngilu sume ada.

Masa saya duk sibuk pakai seluar, doktor duk bincang ngan husband utk tentukan tarikh admit. Dengan selamber husband saya commit tarikh tanpa runding or tnya kat tuan punya badan. *Aiyoh!*

'Last nak admit isteri awak ni bila? Nak tunggu seminggu jugak ke?'
"Erm, tak payah la doctor.. admit jela tarikh yg dah diestimatekan"

Saya? ... *taktau nak ckp apa.*

Sebelum keluar dari bilik doctor tu, doc tu sempat ckp lagi.
"Ok, see you malam ni! If malam ni tak jumpa, kita jumpa esok. Takpun lusa." *sambil tersenyum meleret*

Saya? Erk..mlm ni bersalin? biar betul??
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalam kereta saya diam je. Sepanjang perjalanan nak beli pisang goreng, saya diam and menitik2 airmata. Sakit wei... rasa tak happy dah nak makan pisang goreng fevret waktu tu. Dalam kepala terus pikir, ape bnda yang belum dibeli lagi. Then baru tingat, set bersalin belum beli lagi. Nak order kat officemate mmg dah tak sempat dah. Yela, dah doctor kata, kemungkinan mlm tu akan bersalin.

Balik umah, makan pisang goreng sekeping jek. Then kuar semula gi PKNS utk carik set bersalin. Ada 3 brand yang duk berlegar kat kepala nak beli, sama ada Nona Roguy, Anugerah or Salindah. Disbbkan ni first baby, so decide nak beli yg ada bacaan Qur'an iaitu set bersalin Anugerah.

Dalam set ni mengandungi;
- Minyak pilis
- Minyak selusuh
- Set mandian herba
- Bengkung
- Tungku
- Krim losen panas
- Minyak urut panas
- Pencuci kebersihan wanita
- Minyak telon
- Minuman kesihatan wanita

Kaki dah rasa lenguh2 dah. Walaupun byk baju2 cantik berjualan di ruang legar PKNS tu, dah takde hati nak belek2 tgk. Terus nak balik je.

Apakah yg berlaku seterusnya? Adakah saya bersalin seperti yg Dr. Siti tuturkan? Miahaha..to be continued. ;P

Sunday, July 6, 2014

Salam Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t, 

Salam Ramadhan uols!

Harini genap seminggu kita berpuasa.. Lagi 3minggu ke lagi balance..dah 1/4 way kita berpuasa..means, saya pun dah 1/4 jugak la den tinggal puasa.. Kenapakah? Because i already a mother right now! Huhu! 

Apakah perasaan? Fuh, memacam perasaan yg tak dapat diluahkan dgn kata2.. *haha..over taw!* I akan share dgn uols experiance I kat dlm labour room in the next entry k! Pasalnya baby duk tido on my chest right now. So nak berkarya pun tak berapa nak feel.. Bluerkkk!


P/s: ermm.. Nak makan apa ek pasni? Hohoho




Sunday, June 1, 2014

Resepi: La Cucur Udang Kentang Berdaun Bawang

As-salam,

Kali ni nak share lagu mana nak buat cucur udang hasil campak-mampak saya. Cucur udang ni sukatannya main taram saje. Cukup utk 3-4 org makan. Moh ler kite tgk bahan and caranya ya!

Bahan-bahannya adalah:
  1. Suku tupperware tepung gandum Faiza
  2. 12 ekor udang yang telah dipotong kepada 3 bahagian
  3. 1 biji kentang yang dipotong dadu
  4. Daun bawang yang dipotong pendek2
  5. Sedikit garam
  6. Sedikit gula
  7. 1 sudu makan minyak masak
  8. Air secukupnya 
  9. Minyak untuk menggoreng 

Cara-caranya:
  1. Gaulkan kesemua bahan dari no. 1,3,4 hingga 8.
  2. Setelah semua sebati dan kecairannya menjadi seperti yang diingini, bolehlah masukkan bahan no. 2-4.
  3. Panaskan minyak utk menggoreng di dalam kuali. Setelah minyak panas, tukarkan api kepada api sederhana.
  4. Jemput2kan adunan tadi ke dalam kuali yang telah ready utk menjalankan tugasan menggorenya.
  5. Balik2kan La Cucur anda tadi, sehingga ia bertukar warna menjadi warna keemasan.
  6. Angkat dan toskan minyak.
  7. Sedia dihidang bersama sos kesukaan anda.

Tadaaa~~~

Rangup di luar, lembut di dalam





Friday, May 2, 2014

Movie Review: Spiderman

As-salam,

Spiderman! Spiderman!

Sape yang dah tengok cite Spiderman, cer korek idung!!! *yeehaa!!*

Saya adalah salah seorang yang telah pergi menonton movie Spiderman ni. Episod kali ni, menononjolkan *menonjolkan.. haih..kan dah salah taip..punya la excited nak cite ;P* satu lagi watak baru iaitu Electro.

Siapakah Electro? Electro ni lakonan Jamie Fox *if tak silap nama mamat tu* iaitu seorang engineer or technician kat company  Oscorp if tak silap *tgk, nak cite, tapi tak hengat fakta.. haish..daku keciwa dgn prestasi diri.. ;(* . Karakter yang dimainkan sebelum dia jadi Electro ni, adalah dia ni  dia mcm lurus bendul and jujur. Senang cite, dia ni mudah kena buli. At the same time, dia pun begitu taksub terhadap Spiderman kerana di awal babak tu, dia sangatlah menyanjung kehebatan dan excited sbb Spiderman penah selamatkan dia daripada eksiden.

Memandangkan as i mentioned just now yg dia ni mudah dibuli dan nak dijadikan citer, dia ni kena buat OT on birthday dia. Padahal dia dah eksaited yg kekonon nak celebrate his birthday with Mr. Spidey *dia verangan je* So, mcm mana dia boleh bertukar from normal human kepada manusia elektrik? Jawapannya, dia terjatuh ke dlm akuarium yang menempatkan beratus belut elektrik. Mcm mana dia leh terjatuh? Anda perlu menontonnya sendiri.

Di akhir cerita, ada watak yang dimatikan wataknya. Siapa? Harusla uols tgk sendiri. Dah2, gi sambung buat keje. bluweek~

Daaa~~

Lunchdate at Dome, Subang Parade

As-salam,

Yuhuu~~ Dedulu rajin i nak post ucapan-ucapan sempena cuti kat blog ni kan! Tp rasanya belum terlambat utk den wish uols Selamat Hari Pekerja!!!! *aip, ucapan ni ditujukan khas utk org yg bekerja je okey! Maknanya, utk org2 yg ada je keje yg dia nak buat cthnya mcm suke mengemas, menyapu etc. ngehehehe.. ;P*

Mehla den nak cite apa yg den buat sempena cuti umum smlm.

Smlm bersamaan 1 Mei 2014 (Khamis), saya bersama the half of me berronggeng ke Subang Parade kerana bercadang utk menonton Spiderman yang dilaunch smlm di samping saya pun ada nak shopping brg utk diri sendiri. Haha, dah lama tahan stress, so shopping adalah the best way of treatment to implement.

Kami gerak ke sana pun dah agak lewat iaitu lepas Zohor. Federal highway sangatla lengang. *heavennya if tetiap kali saya nak ke ofis KL mcm gitu gaya kesmoothannya, haish..harapan jela weiii.* Sesampainya kami di Subang Parade, carpark full uols! Haish, waktu tu mmg rasa mcm nak tuju ke Citta Mall jek. Tp ntah camana ntah, ada lagi lorong masuk parking tu still diopen lagi. Then, elok2 jek amik tiket parking, ada kete lain dah kuar. Mmg rezeki di depan mata la kami dapat parking. Takyah nak tunggu and follow2 org kat basement tu.

Since parking pun dah cun, terus kami ke MBO sbb plan nak dptkan tiket Spiderman pukul 4pm. Sampai jek kat MBO, *maakkk aaaihhhh...panjangnya barisan!!!!*  Giler ramai uols! Mana yg smangat terlebih, dorg pakai baju Spiderman. Dgn budak2nya termasuk mak budak pun turut join beratur demi mendapatkan tiket, termasuk la i ni. *walaupun sebnrnya, i bukan tgk pun siri2 Spiderman yang seblum2 ni tp gigih tau nak tgk jgk.. ;P*

My partner tnya, "If tiket pukul 4pm yang 3D tu dah habis, kita tgk 2D punya boleh?"
Then i ckp, ' Rugi.. sbb harga tiket 2D and 3D sama je. Lebih baik tgk 3D. Spec 3D pun ada bawak ni.'
"If like that, kita amik tiket mlm la.. Takpe ke? Esok keje tau."
'Ok je!'

Seperti yang diduga, tiket 3D, 4pm, sold out! Beratur 30minit jgk tau utk dpt turn. So, kitorg decide utk amik tiket kul 9.45pm. Sempatla nak kasi setel Maghrib and Isyak. Jam menunjukkan pukul 3.40pm. Memandangkan perut pun dah lapar banget, kami pun tuju ke Dome. *tetiba asben tingin mkn steak* I follow jek.

We all ordered, Choc A Block, Mango Juice, Fish & Chips, Grilled Beef Steak and 1 extra white rice. *nasi tak tinggal okeh! To ensure perut mmg covered setiap angle. Namau lapar2 nieh.*

Ni la rupa bentuk makanan yang kitorg order!





Overall, makanannya sgt superb! Habis and licin~ *erk, i punya takde la habis..i tinggalkan suku dory fish and 3 baris fries..siyes tak larat nak sumbat dah.*

Memandangkan hari pun masih lagi siang dan panjang utk menanti malam, jadinya kami melepak kat Dome ni hampir 2jam jgk la before berwindow shopping kat Parkson..heheh.. ;P  

Monday, April 28, 2014

Sepetang di Grand Bluewave Hotel, Shah Alam

As-salam,

Hi uols!

Kali ni nak share experience makan-makan without picture. Ok, just simple sharing la yer. On last Tuesday, my team ada meeting with the contractor nak bincang pasal handing over site. So, since meeting tu arranged at 5pm, and i pun dari ofis KL, so my colleague chose Grand Bluewave Hotel, Shah Alam as venue utk kitrog bermeeting sambil minum petang. 

I gerak dari KL around pukul 4.30pm, and managed to arrive there kul 5pm *jalan pun smooth jek, takde sangkut jem2 tart nenas ni.* Sesampainya kat sana, i solat Asar dulu then tunggu another team members sampai kat lobby.

While our contractors pun dah sampai, terus kami menuju ke coffee house, Royale Songket. Masa tu, kitorg pun saing-saing dgn team Harimau Muda. So, dapat la jmpa real2 si Zakuan Adha tu.. *husband si Ayu Raudzah tu* That evening, i ordered Grilled Chicken Burger + Orange Juice. Yg lelain pulak order; Mihun Goreng, Sizzling Prawn+chicken (April month signature), Asparagus Soup, Sizzling Pasta, Double Beef Burger and Red Velvet Cake.

Presentation for the food, superb. Penuh sepinggan! And portion pun besar. Since this meal i tak bayar pun, *yela, contractor yg belanja* so, i segan la nak capture2 gambar makanan yg i order..miahahah..*i pun reti segan jgk beb!*

Seriously, mmg berbaloi2. I'm highly recommended utk anda mencuba Grilled Chicken Burger kat Grand Bluewave ni *i promote, bukan dpt pape token pun.. tp mmg ikhlas i puji kesedapannya.* Menu yang lelain, i tak sure.. Sbbnya i tak rasa pun dorg punya makanan.

Price for my burger is RM25. Ok kot price mcm ni. Lebih kurang macam mkn Chilli's and TGI jek rasanya harganya ni. So, if sekali-sekala nak pekena makan kat hotel, leh la uols try. Yang ni, kitorg takde buat reservation pun. Main terjah je. ;)


p/s: I pun plan mcm nak ajak my hubby mkn kat sini. ;)

Sunday, April 27, 2014

Baby expo @ SACC, 27 April 2014


As-salam uols,

Tadi siang we managed to shop some baby stuff for our little one inside. This is our first time experience to come such this event eventhough hari ini merupakan hari terakhir expo ini berlangsung.

Expo ni started from 25-27 April at SACC Exhibition and Convention Centre. Masa terjahan yang dibenarkan adalah bermula dari pukul 11am - 9pm. Terdapat pelbagai aktiviti sampingan yang turut dijalankan untuk ketiga2 hari ini. Tapi saya langsung tak amik port. Yang saya tau saya memerlukan stamina yang tinggi, poket yang berduit (poket tak tebal takpe, sbb mmg plan nak beli brg sikit je pun)

Kami gerak dari rumah pukul 10am, tapi sebelum tu, saya setelkan kencing and ensure status perut adalah kenyang supaya 2 perkara ini tidak mematikan mood untuk membuat terjahan.

Kami parking di basement. Bayaran yang dikenakan RM5 per entry. Sesampai kami di sana adalah sekitar jam 10.30am. Disbbkan para peniaga pun masih lg bertungkus-lumus mensettingkan booth masing2 dan para pengunjung a.k.a ibu bapa atau bakal ibu bapa duk menung2 sambil mencongak brg apa yg nk dibeli, saya dan hubby mengambil keputusan utk membuat warm up ke PKNS. *saje cuci mata baju pre-raya* Yerps! Butik2 kat atas tu dah bawak turun baju2 mereka di concourse PKNS. So jika anda mahu membuat terjahan, silalah ke sana ya!

Kami meneruskan track warm up kami dgn melintas ke SACC Mall. Di sana saya terliur dgn donut Big Apple, lalu membuat pembelian sebnyk 3 ketul donut. Pilihan donut yg diambil adalah; Alien, Classic and Mimi Lolo yang total harga RM7.50.

Setelah aktiviti mkn donut yg dinamakan sbg aktiviti mengalas perut setel, kami masuk PKNS kembali utk mendapatkan Cool Blog Oreo pulak *fuh, penuh bernafsu terhadap coklat betul! ;P* Ok dah setel tapao bagai ngam2 je time dah pukul 11am. So kami pun beransur ke lokasi expo dan mula menskodeng2 barangan yg hendak dibeli. Dalam hati atau fikiran telah dilistkan brg2 yg hendak dibeli. Antaranya;
  • lampin
  • bedung
  • tikar change diapers
  • pampers
  • towel.

Baju? Memang sedari awal, baju mmg kami tak target nak beli sbbnya kami telah membeli beberapa pasang baju semasa Mydin USJ membuat jualan besar2an barangan bayi jenama Pureen. So dats why baju mmg den tak pandang. Just fokus kepada apa yg nk dibeli je.

Kawasan pameran tak begitu besar. Tp utk ibu2 yang sarat mengandung, terasa lenguh jugak kaki nak tawaf. Taktik yang kami lakukan untuk memudahkan dan memastikan bahawa kami tidak terlepas booth yg ada adalah dengan cara mengexplore outer layer booth, then baru kitrog tawaf inner layer.

Basically byk booth yg menawarkan tilam baby, comforter, baby cot, car seat, stroller dan pelbagai aksesori. Tidak kurang juga, pihak insurance yang menawarkan plan perlindungan insurance jgk ada merebut peluang di expo tersebut.

Booth pertama yang kami sergah adalah booth Huggies di mana mmg jenama ni je yang ada. So, sales rep tu suggest utk kami amik pakej2 tertentu dan melayakkan kami utk mendapat kuda inflatable for free. Memandangkan saya tidak berminat terhadap kuda inflatable yang ditawarkan, maka saya hanya bersetuju untuk membeli pakej yang  mengandungi; 1 pack of pampers for new born, 2 packs of size S and 1 pack of baby pants pada harga RM125.00. Menurut sales rep tu, dengan pembelian tersebut, kami telah jimat RM50, which i never knew pun if dia kelentong i..miahahah :P Sbb tak penah amik port pun pasal harga diapers ni. So after this, mmg kena take note la harga2 pasaran diapers ni. Husband ada gak tnya, whether pampers ni akan timbul rashes or itchiness to the skin or not? And the sales rep tu jamin bahawa ujian klinikal telah dilakukan terhadap 500 bayi dan mengesahkan bahawa ruam lampin takkan dihadapi dengan pemakaian diapers ni. *we'll see first, ya! ;)*

Selain itu, beliau turut mencadangkan utk mengambil pakej pad overnight utk penggunaan selepas bersalin. Menurut sales rep tu lagi, "You lepas bersalin, akan ada period yang lama. So you guna yang ini.. Sangat jimat lor.. 3 packet only for RM18." Masa dia mention akan 'period lama' tu, i guess maksudnya darah nifas and wiladah la tu, ye dak? So, i pun agreed utk amik pakej tu sbbnya pad pun mcm dah lama je i tak beli and not even notice whether ada wujud ke pad kat dlm simpanan i..huhu :P Oh ya, i beli pakej ni, dpt free wet wipes jgk! ;)

Crowd waktu tu agak pack. Membuatkan pergerakan jadi agak terbatas untuk menyelit sana sini. *sbb duk bergesel sesama perut boyot mak2 budak, and tak kurang jgk perut bapak budak pun dah lebih kurang je sama besarnya.* Tu belum lagi selisih dgn stroller bagai. For those yg bawak masuk stroller mmg agak heaven jgk la utk dorg mengangkut barang.. Mcm kami ni, just guna kudrat yang ada jek. Disebabkan pampers tu agak bulky and berat, kitorg amik keputusan utk hantar ke kereta dulu seblum memulakan 2nd round tawaf.

Pada 2nd round tawaf, kami mencari barang2 seperti yang telah dilistkan di atas dan telah jumpa most of the items yg kitorg targeted kat booth yang diberi nama Littlebayi. So kat sini, kami rembat la serba satu barang yang kami mmg plan nak beli and ada buat tambahan item iaitu botol susu Tommie Tippie 1unit utk test dulu.

Disebabkan kaki dah lenguh masa menunggu turn utk membuat bayaran, maka kami duduk seketika dan fikir ada tak lagi barang yang nak diterjah. Setelah berehat beberapa ketika, kami sepakat untuk berhenti shopping di expo ini dan terus ke kedai kain Alta Moda yang terletak di Seksyen 13 bagi mendapatkan material utk menjahit barut *projek menjahit barut belum start lagi ye, ekoran haritu tak dpt parking kat Jakel, nyampah..*

Sesampainya kami di kedai yang dimaksudkan, kami disambut baik oleh tokey kedai ini. Lalu saya menyebut utk mendapatkan kain cotton yang sesuai utk dibuat barut bagi menggantikan cotton flannel yang tidak terdapat di kedai beliau. Rupa2nya, kedai ni ada mcm2 khidmat yang disediakan selain daripada menjual kain ela dan langsir iaitu antaranya mereka menerima tempahan menjahit utk kaum lelaki serta membaikpulih perabot. *interesting bukan?* Setelah berbual panjang dan melawat2 showroom yang disediakan, kami pun pulang kerana hari pun nak hujan.

Total damage for today:
    • Pampers Huggies + Kotex Pad  = RM143
    • Baby stuffs                                = RM150
    • Kain utk barut without tali          = RM70
Setelah kami sampai di rumah, kawan kitorg ada roger2 kami dan memberitahu bahawa beliau sedang berada di jualan gudang Pureen di Glenmarie. Beliau bertanya sama ada kami ingin memesan apa2 barangan tak sbg persiapan? My husband just order bedak, lotion and another 2 unit of botol susu. Harga utk 2 botol susu adalah RM5. Total utk 3 barang yang kami pesan RM16. Good deal, kan! ;)

Ok, since bahan utk buat barut pun dah ada.. So, kena settingkan jadual utk start menjahit barut la nampak gayanya. Plannya mcm nak menjahit time cuti Hari Pekerja ni jek..huhu! ;)

So, barang yang belum dibeli dan masih lg dalam aktiviti menskodeng price adalah:
  1. Breast pump
  2. Freezer
  3. Tilam baby
  4. Minyak telon Anugerah
  5. Booked org nak urut bersalin
  6. Set bersalin + bengkung
Setakat ni, mcm yg ni jek yang perlu dibeli. *awat mcm sikit je? betul ka?*

Jap meh jot down.

  1. Diaper bag? dah dpt sponsorship. So no need to buy.
  2. Kapas utk mandikan baby? Masih terdapat balance yang saya punya
  3. .... *blur la..nnt ada yg tak cukup, bli jela nanti.. huhu!*

p/s: Happy Birthday my dearie best fren, Shida! :))

Wednesday, April 23, 2014

Product Review: Mistine Egg Mask

As-salam,

Pernahkah anda mendengar or diintroduce dengan product yang dinamakan sebagai Mistine Egg Mask?

Jika tak pernah, anda adalah sama seperti saya! *yeay, ada geng! Miahahaha*

Saya pun sebnrnya tak pernah pun dgr pasal product ni. Memang selama ni pun duk mencari product yg blh digunakan sbg peeler kepada white head yang duk bersaing sesama sendiri kat idung i yang mereka sewenang-wenangya menjadikannya sbg tapak utk muncul melata.

Penah tnya kat pakcik Google, pakcik Google syorkan utk gunakan putih telur tempek kat tempat yg bermasalah dan utk memudahkan proses mencabutnya, kena tempek facial cotton. Tetapi apabila memikirkan risiko akan berlaku kedutan seandainya semasa proses pengeringan, anda tergelak or tersenyum, maka kulit anda yg mulus itu berkemungkinan akan terdapat garis kedut. *yup, its happened to me once upon a time ago.* Tu yang den seriau nak guna putih telur ni.

So, apa yg saya buat sementara tak jumpa product yang sesuai, saya gi la buat facial. Tp itula, bila buat facial, mau mengalir airmata bila beautician tu tekan sekuat ati demi mendapatkan seketoi white head. Tu baru seketoi, yg duk ada ni berketoi2, mau den bg penendang kat beautician tu kan.. Suatu hari, ada terbaca kat blog ni.. Dia gunakan product ni. So, saya carik info kat Mudah.com dan terjumpa la org yg jual product ni. Product ni dijual dengan harga RM20. Siap dpt free sample utk lelain lagi, uols! Tu yg i Like!

Nak guna Mistine Egg Mask ni, sangatlah mudah! Sila ikuti 4 langkah berikut:
  1. Cuci muka anda dengan pembersih muka kegemaran anda. Kalau rajin, scrub skali, kasi senang peeler tu nak peel apa yang patut.
  2. Picitkan Mistine Egg Mask dan ratakan. Utk mudah mem'peel'nya, anda dinasihatkan utk buat lapisan tebal.
  3. Biarkan kering. Mcm mana nak tau dia dah kering? Bila anda rasa muka anda pun dah statik and kulit anda berkilat.
  4. Peel it off and bilas!
Yang best tu, takde bau telur pun kat product ni. Dia bau wangi. Rupa cecairnya putih silver2, pekat and mcm gam. Even masa anda nak tanggalkannya dari muka, mmg ia seperti keruping gam yang kering tu. I pakai, lepas tu, rasa kulit mcm mulus je.. hikhik *ke i je yg perasan? miahahahah ;P*

Nak cuba? Cubalah~ Boleh google image, skrg dah femes product ni.




Tuesday, April 22, 2014

Lunch at Ayam Bakar Mas Mono, Shah Alam

As-salam,

Have you guys been to this restaurant before? This is my first time having lunch here. Lokasi restoran ini adalah terletak di Seksyen 7, area Jakel tu, tp bangunan kat belah belakang. Sederet dengan butik Saidatul Nisa and Seng Heng.

Tujuan asalnya adalah utk mencari material utk buat barut. *cewah, tetiba cam smangat nak menjahit sendiri, uols!* Setelah pencarian parking utk ke Jakel gagal, dengan penuh rasa kecewa dan kelaparan yang dialami, maka hasben pun suggest utk lunch dulu, kemudian try terjah lagi si Jakel ni kemudiannya.

Diri ini yang penuh tulus dan setia bersetuju dgn cadangan tersebut lalu dgn pantas dan tuntasnya mengangguk. So, kekasih hati saya ni pun drive kat kedai yang dimaksudkan dan kami pun masuk ke restoran tersebut. Customer pada ketika itu tak brape ramai. So, byk lagi meja kosong.

Since i blur2 nak order apa, agak lembab jgk la nak buat pilihan. Kami order set ayam bakar+tauhu+tempe, set ayam bakar, pisang goreng coklat, limau ais dan sirap.

Setelah menunggu beberapa ketika, hidangan yang kami order pun sampai. Tadaaa~~ 


Clockwise: Buku menu, Pisang goreng coklat, Set ayam bakar

Ayam bakar+tauhu+tempe = RM9.50
Ayam bakar = RM8.50
Pisang goreng coklat = RM5.50
Limau ais = RM1.90
Sirap = RM2.50 *air sirap lagi mahal, uols?*

Overall, sedap! Ayamnya ada rasa. Cuma sambalnya tidak sepedas di Wong Solo. Pisang goreng coklat tu pulak, ikutkan leh jek kita buat sendiri. Bahan-bahannya terdiri daripada pisang goreng, grated cheese and tumpahan coklat Hersheys. Walaubagaimanapun, rasanya unik dan sedap!

Lepas makan dan perut suke hati, kami singgah di Seng Heng utk skodeng harga freezer utk simpanan EBM nanti. Kemudian sambung mencari parking di sekitar Jakel. Tp hampa. Last2, kami kami balik tdo. Tdo lagi best!

K la, nak buat review pasal penggunaan Mistine Egg Mask plak pasni. Daaa~ 

Buffet Dinner at Mandarin Oriental, Kuala Lumpur

Salam,

Weekend minggu bila entah, kitrog saje je berbuffet dinner kat luar. Kali ni try kat Mandarin Oriental, KL *ceh, gaya ayat mcm setiap minggu je dinner kat hotel. Choiii!*

Kenapa pilih MO sbg lokasi utk kami berbuffet? Jawapannya, setelah dikaji2 rupa2nya MO ni menghidangkan the best dinner buffet katanya.. Tu yg menarik minat kami utk try dinner kat sini. Lagi satu, katanya makanan yang mesti cuba adalah dia punya macaroons. Sbb katanya ramai yang gi kat bakery MO ni semata-mata utk mendpatkan macaroonsnya. Tapi menurut kawan I, MO mmg terkenal dgn kek and Moon Cakenya! Utk yang tak brape nak menghayati moon cake seperti saya, saya rasa memana mooncake sama je rasanya. If amik perasa tiramisu, rasa la tiramisu.. If amik yang ada yolk tu, akan ada la rasa yolk tu.. tak gitu? huhu

Ok, berbalik semula kepada cite dinner kat MO, k!

Kitorang buat reservation utk 6org + 1 baby. *ohya! saya sudah ada anak buah baru!!*




Hidangan pada malam tu, tak brape byk. Island of food tak sejauh mata memandang. Kiranya kalau jalan2 tawaf tu, rasa mcm, 'Eh, dah habis dah?' ataupun 'Eh, ini je?' haa...lebih kurang gitew la..

Ada kaunter mi/bihun sup, nasi briyani, lamb grill, chinese cuisine, sushi, salad, dessert, fruits  at minimum choices.

On that nite, saya amik sume jenis kek, macaroon, lamb grill, briyani. Sushi yg disediakan tak fresh, so saya choose not to have it. Lgpun saya preggy lady, takleh nak consume mknan yang tak dimasak.

Overall just ok2 je. Pilihan makanan tak banyak.. Psst, org kata, kat Restoran Shogun lagi byk pilihan makanan drp hotel2.. Nanti nak try la.. weehhuuu~~

Sunday, April 20, 2014

Roti John Sendiri Made!

As-salam,

Kali ni nak share resepi, how to make Roti John!

Sempat lagi nak berblog before ke Jakel utk membeli bahan utk jahit barut.. ngeee.. ;))

Meh tgk, apakah bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan:
1. 3 ketul roti hotdog (ni ada lebihan roti hotdog yang ibu den beli kat Checkers)
2. 3 biji telur
3. 3 ulas bawang kecik
4. 1 ketul hotdog black pepper yang dipotong kepada 3 bahagian, dan of kos dihiris halus2 (if ada daging cincang, blh gunakan jgk!)
5. Marjerin utk memanaskan kuali
6. Sos cili
7. Mayonis (tp i guna cheezy sos tu, mayonis dah habis)

Cara-cara:
1. Memandangkan roti hotdog tu ada 3 ketul, maka, saya amik bahan tu setiap satu. *pemenda merepek ni?* kiranya mcm ni la, utk satu roti john tu, den amik sebijik telur+seulas bawang+1 bahagian hotdog..
2. Kocakkan kesemua bahan tadi dalam kole *baru feel mcm brader roti john kat bazar ramadhan tu*
3. Panaskan kuali, letak sikit marjerin, then tuangkan bancuhan telur tadi
4. Tempek roti hotdog yang telah dibelah tadi, biarkan seketika dengan api perlahan
5. Terbalikkan supaya kedua2 bahagian roti akan menjadi lembut
6. Angkat dan contengkan la sos dan juga cheezy sos.
7. Potong kepada 3 bahagian, supaya mudah utk disantap
8. Sedia dihidang.

Nak tgk hasilnya?

Tadaaaaa~~~~~

Tempting tak? Moh le buat sendiri






Tuesday, April 15, 2014

My Pregnancy Pillow

Salam,

Hi uols!

Entry kali ni nak share experience den menggunakan pregnancy pillow.

Pregnancy pillow ni i beli kat my ex-schoolmate *schoolmate masa skola rendah kat Kedah*. Mcm tak percaya je kitorg still keep in touch sampai skrg..huhu..ni sume Facebook or Frenster punya penangan.. If tak, rasanya mmg last contact pun time form 3 dulu la kot..

Sbnrnya ada byk shape pregnancy pillow ni.. Antaranya C shape, G shape, half moon etc. And harga pasaran kat luar mmg sgt la mahal, boleh mencecah RM200++. Tp beli dgn kawan i ni, harga yg ditawarkan sgt reasonable and berbaloi2! Guna kekabu gred AA and cotton yg berkualiti.

Sebenarnya i dah tempah kat dia masa my pregnancy masuk bulan ke-3. Tp during that time pun, dia sedang sarat mengandung, so i cakap kat dia, *meh nak quote sket perbualan Whatsapp kitrog.*

'Takpe wey, lepas ko pantang pun takpe.. sbbnya aku blh je tdo mcm biasa skrg ni.. by the time ko habis pantang, aku dah masuk 6 bulan. So, aku rasa during that time is the right time utk aku guna pregnancy pillow ko.' 

Meaning, bukannya i nak rushing2 pun guna pregnancy pillow ni. Sbb waktu tu i baru mengandung 3 bulan, so masih boleh tido lena mengikut pelbagai gaya. *yup, sbb i masih boleh lagi meniarap pada ketika ittew.*

Apakah masalah yang bakal dihadapi oleh preggy mommy bila usia kandungan telah menginjak masuk trimester ketiga?
  1. Tidur serba tak kena. Telentang pun tak best, mengiring pulak lengan akan lenguh, sbb beban badan menekan lengan.
  2. Lenguh pinggang, sbb berat akan tertumpu kat area pinggang and tulang belakang.
  3. Bila dah tidur pun serba tak kena and lenguh pinggang, maka anda tidak akan dapat tidur yg berkualiti
  4. Bila dah tidur pun tak berkualiti, anda tend utk cepat letih pada keesokkan harinya dan moody

Apakah kebestannya guna pregnancy pillow ni?
  1. Membuatkan tidur anda lebih lena (still kena adjust posisi yang selesa, tp tdo anda akan lebih lena)
  2. Masalah seperti yang dinyatakan di atas dapat diatasi atau dikurangi
Owh forget to mention, saya tempah yang C shape.. So, C shape ni ada byk gaya kita boleh pelbagaikan kegunaannya. Selain itu, lepas give birth, bantal ni blh jgk digunakan as nursing pillow.

Pada mulanya bantal ni sampai, ia keras and takleh lentur lagi..yela, kekabu pun padat and berat.. Tetapi, setelah beberapa minggu guna bantal tu, then bantal tu dah start lunyai and loose.. Lagilah mudah utk anda mempelbagaikan gaya menggunakan bantal tersebut dan sgt2 la best! *husband i pun kekadang ngendeng guna bantal tu, i tell you!! heheh.. ;D *

Masa saya order bantal ni, dpt pakej free smelly pillow. Tp since kekabunya telah habis, so my fren said dia akan poskan.

Inilah rupa bantal yang saya duk gebangkan tadi.

Gambar kanan: Bentuk asal
Gambar kiri: Setelah dilentur






Thursday, April 10, 2014

Movie Review: Captain America

As-salam,

Anda sudah ke pawagam yang terdekat?
Jika ya, filem apakah yang anda tontonkan?

Seperti saya, pada hujung minggu lepas, saya dan husband sbnrnya plan nak ke kenduri kahwin rakan di Meru. Disebabkan kami terlena kerana keletihan bergotong-royong mengemas rumah, makanya kami telah terlajak tido dan bangkit pada jam 3.30pm. Mmg kenduri kawin dah tentu dah bersurai..ye dak? Makanya, kami pun sepakat utk ke Space U8 utk menonton movie Captain America.

Sesampainya kami di sana, kami bergegas *ceh, bergegas la sgt dgn perut boyot nak bergegas? camno tu?* ke MBO utk mendapatkan tiket yang berjualan di sana. Kami memilih utk menonton versi 3D, dengan tambahan RM3.00 sepasang cermin mata 3D. *Jika anda sudah mempunyai cermin mata 3D, anda perlu bawak je, takyah beli dah*

Filem ini berdurasi 2jam 15minit. Usai movie start, anda takkan berkelip mata, sbb babak2 yang dipertontonkan amat ohsem. Dan festaim jugak la saya rasa cam nyesal tak ikuti cite2 adiwira sedari awal mereka diperkenalkan dan dikembangkan watak masing2. Teruja betul bila dpt tau yg shield Captain America tu rupanya bapak Stark yang reka.. huhu.. ni sume husband saya la yg bagitau.. sbb beliau mmg penggemar adiwira Marvel. I? amik port pun tak if dlm watak Marvel ni.. teheheh.. :P

Tapi siyes, best la cite ni! Mmg siyes rasa teruja sangat!

Jadi, tunggu apa lagi? Cepat la ke pawagam sementara movie ni masih bersiaran. ;)

Thursday, March 20, 2014

Lunch at Tat Nasi Ayam, Seksyen 19

Salam,

Lunch tadi, since member project team yg lagi satu mcm bengang and tahap kesabaran dah takde dah, makanya, saya sebagai rakan yang bertanggungjawab  meredakan amarah mereka, mendecide utk bawak mereka berdua ni mkn kat luar dari kafe kat ofis ni.

Tempat yang dituju adalah di Tat Nasi Ayam, Seksyen 19, Shah Alam. Dapat parking cun2 depan kedai, so kami pun memilih meja yang vacant. Customer quite ramai *dah nama lunch time, ye dak* So, setiap meja saya perhatikan memasing kusyuk mengunyah santapan mereka iaitu nasi ayam. So, saya ni yang baru pestaim menerai mkn kat sini pun membuat keputusan utk try nasi ayamnya jugak. Hanisah dia try kuetiaw sup, manakala Wani hanya melihat kami berdua makan. *dia puasa tp gatai nak ikut sbb bengan punya psal*

Terdapat nasi ayam special dan nasi ayam. Nasi ayam special berharga RM9. Dek kerana den sekarang ni sedang berbadan dua, makanya, mata ni pun sibuk nak carik yg special2 aje.. So den meringankan mulut utk bertanya kat mamat yang amik order ni, "Apa beza nasi ayam special dgn nasi ayam?". Maka, jawab si pemuda, 'Nasi ayam special, ayam lebih, nasi lebih.' Owh, itu aje ka... Cheq duk ingat special sbb dpt papadom 3keping ka, pastu ada tauhu bakar sbg makanan iringan ke apa kan.. *sgt mak jemah :P* Makanya, bakal ibu ni pun just order nasi ayam biasa aje beserta teh o limau suam. *akak batuk dik oii*

Pada pemerasaan lidahku ini, rasa nasi ayamnya biasa je.. taktau tang mana yang sedapnya. Sambalnya manis, manakala supnya pula biasa2 saje.

Total makan lunch saya pada hari ini adalah:

  • Nasi ayam = RM 6.00
  • Tehvo limau suam = RM1.50
Adik-adik totalkan la sendiri yer..ikut rumah dan titik perpuluhannya k!

Oh ya, jika anda suka mengunyah sambil buat kerja kat ofis, dan mencari2 tempat utk beli goreng pisang yang sedap, saya mencadangkan anda menuju ke restoran Tat Nasi Ayam Seksyen 19 ini, kerana di hadapan restoran ini, terdapat gerai yang menjual goreng pisang yang sedap. Amaran! Gerai goreng pisang yang dicadangkan ini adalah khusus utk anda yang bekerja di sekitar Shah Alam yang terdekat dgn area sekitar Seksyen 19 la ek.. jika korang punya ofis kat Seksyen 7, and anda berusaha jgk utk beli kat Seksyen 19 ni, mmg anda adalah gigih. Muahahahah.. :P

K la, bye!


Thursday, January 23, 2014

Pada Tanggal Ini, 23 Januari 2014

Salam,

Pada tanggal ini, ayahku telah pergi menemui PenciptaNya..
Sayu, sedih, feeling lost..
Tapi hidup perlu diteruskan..
Semoga ayah tenang di sana.. Amiin..

Al-Fatihah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...