Pages

Wednesday, July 16, 2014

Sakit Kena Seluk?

As-salam,

Seperti yang dijanjikan, ini adalah entry yang bakal den citekan pengalaman sewaktu berada di dalam labour room. *Oh sebelum tu, nak bgtau saya bersalin di Hospital Salam, Seksyen 19 under Dr. Siti.*

25 Jun 2014, pukul 2.30pm
Last check up dengan Dr. Siti. Happy je waktu nak jumpa Dr. Siti.. Sbbnya plan lepas check up, nak gi beli pisang goreng kat Seksyen 19 *tempat yang i pernah mention dlm entry aritu* as minum petang sambil memanja dgn husband. Masa menunggu turn tu, tak lama pun sbb patientnya pun mcm tak ramai lak on that day. Dalam duk syok saya bergelak sakan dgn husband, tibalah masanya saya dipanggil utk diperiksa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Hai! Awak ok?"
' Ok je doctor..heee...'
"Bila awak nak bersalin ni.. geng2 awak sume dah selamat bersalin dah.. Sri, tolong buatkan saya nescafe.. saya ngantuk la.. dah mai petang mcm ni, ngantukla kan? Ok, boleh baring. Saya nak check" *Sri tu, dia punya assistant nurse*

"Saya tak akan scan, cuma nak dengar degupan jantung baby, check bukaan and ukuran perut."

Lalu, saya pun baring dan seperti yang doktor mentioned awal tadi, dia pun check degupan jantung, ukur perut.

Brup brap brup brap *bunyi jantung baby*

"Ok ni bunyi jantung baby. Mmg biasa di hujung kehamilan pulse baby akan drop sikit."
Saya ni pun anggukkan ajela. *Next*
Doctor pegang perut sambil ukur2 perut.
"Dah masuk laluan dah ni.. hai la baby, bila awak nak keluar ni?"
Saya pun sengeh jela dgr doktor komen gittew. *Next*
"Ok, saya nak tgk bukaan. Bukak seluar ni.. rileks..rileks.."
ZZUuuuuupppppppppppPPP!
*Doctor tu seluk uols! Sakit weh!!*
"Dah bukak 3cm.. Ni kira mcm selusuh la ni.. Ok! blh pakai balik"
Reaksi saya? Saya? Saya nanges sebak sedu sedan sume ada.. nak bangun pun tak leh.. So i panggil husband i utk mintak dia tolong bangunkan saya.

"Time ni jela ada chance nak manja dgn husband.. nnt baby dah kluar, awak pun husband dah tak pandang. Husband asyik tgk baby je kang"

Reaksi saya? *Ah, whatever!*

Sakit weih.. jam2 tu jgk rasa mcm nak ckp kat doctor tu,
'Tanak kawan dgn doctor'

Siyes, sakit tak blh blah. Trauma ngilu sume ada.

Masa saya duk sibuk pakai seluar, doktor duk bincang ngan husband utk tentukan tarikh admit. Dengan selamber husband saya commit tarikh tanpa runding or tnya kat tuan punya badan. *Aiyoh!*

'Last nak admit isteri awak ni bila? Nak tunggu seminggu jugak ke?'
"Erm, tak payah la doctor.. admit jela tarikh yg dah diestimatekan"

Saya? ... *taktau nak ckp apa.*

Sebelum keluar dari bilik doctor tu, doc tu sempat ckp lagi.
"Ok, see you malam ni! If malam ni tak jumpa, kita jumpa esok. Takpun lusa." *sambil tersenyum meleret*

Saya? Erk..mlm ni bersalin? biar betul??
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalam kereta saya diam je. Sepanjang perjalanan nak beli pisang goreng, saya diam and menitik2 airmata. Sakit wei... rasa tak happy dah nak makan pisang goreng fevret waktu tu. Dalam kepala terus pikir, ape bnda yang belum dibeli lagi. Then baru tingat, set bersalin belum beli lagi. Nak order kat officemate mmg dah tak sempat dah. Yela, dah doctor kata, kemungkinan mlm tu akan bersalin.

Balik umah, makan pisang goreng sekeping jek. Then kuar semula gi PKNS utk carik set bersalin. Ada 3 brand yang duk berlegar kat kepala nak beli, sama ada Nona Roguy, Anugerah or Salindah. Disbbkan ni first baby, so decide nak beli yg ada bacaan Qur'an iaitu set bersalin Anugerah.

Dalam set ni mengandungi;
- Minyak pilis
- Minyak selusuh
- Set mandian herba
- Bengkung
- Tungku
- Krim losen panas
- Minyak urut panas
- Pencuci kebersihan wanita
- Minyak telon
- Minuman kesihatan wanita

Kaki dah rasa lenguh2 dah. Walaupun byk baju2 cantik berjualan di ruang legar PKNS tu, dah takde hati nak belek2 tgk. Terus nak balik je.

Apakah yg berlaku seterusnya? Adakah saya bersalin seperti yg Dr. Siti tuturkan? Miahaha..to be continued. ;P

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...