Pages

Saturday, August 26, 2017

Resepi: Spegetthi bolognese simple

Assalamualaikum

Korang sarapan apa harini?

Mel pagi ni sarapan pasta bolognese dan cempedak goreng!



Meh nak share resepi paling simple tapi sedap ni. Sonang baitu.

Bahan-bahan:
Spegetthi brand San Remo
Sos pasta cendawan brand Adabi
Isi ayam yang dipotong kecil *daging cincang dah habis.. so mel gantikan dengan ayam*
Bawang putih yang diricih halus
Sedikit minyak
Oregano
Basil

Cara-caranya:
1. Rebus spegetthi lebih kurang dalam 8-10minit. Masa merebus depends pada jenis yang korang guna. Kalau fettucini lain, kalau angel hair lain.. boleh refer pada packagingnya ya! Kemudian, toskan.. air rebusannya jangan dibuang tau. Sebab kita nak guna untuk bantu pekatkan kuah pasta tu.

2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih diikuti ayam. Jangan tunggu bawang putih tu hangit baru nak masukkan ayam tau. Tujuan kita tumis sat garlic tu sebab nak bagi minyak tu ada bau wangi garlic.

3. Masukkan sos pasta Adabi. Kalau sebelum ni korang guna brand lain, kali ni cer korang guna brand Adabi. Mel rasa lebih sedap!

4. Then kacau.. pastu masukkan air rebusan pasta sikit depends banyak mana kuah yang korang inginkan.

5. Campurkan sikit oregano dan basil. Gaulkan.

6. Masukkan pasta tadi gaul bagi sebati. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.

Rasanya mantop oiii..!!

Nanti mel sharekan resepi cempedak goreng pulak.

Xoxo,
Love mel

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...