Pages

Tuesday, December 22, 2015

Resepi: Bubur Jagung

Assalamualaikum

Walaupun dah lama tak berblog sebab demam dan sibuk kerja. Tapi gigih juga siapkan entry. Kalau discroll-scroll pada gallery dalam handphone ni, banyak entry yang boleh dicreate. Kena manage masa je untuk upkan entry-entry baru.

Baiklah, kali ni nak share resepi bubur Jagung. Resepi yang sangan simple, boleh dimakan sejuk (chilled) ataupun hangat ketika minum petang.


Bahan-bahannya pun mudah. Jom tengok bahan-bahan yang digunakan serta step mudah untuk menghasilkan bubur ini.

Bahan-bahan:

  • Setengah kotak santan Kara
  • 1 tin krim jagung manis brand Adabi (terpulang kepada anda untuk pilih brand apa)
  • 1 cawan jagung frozen (saya guna brand Watties)
  • 2 sudu sagu
  • Gula melaka (ikut citarasa)
  • sedikit air untuk merebus jagung frozen
Cara-caranya:
  1. Basuh jagung frozen dan rebus seketika dalam lebih kurang 2-3minit.
  2. Masukkan gula melaka dan kacau untuk pastikan supaya gula tersebut hancur
  3. Masukkan jagung krim manis dan santan. Kacau rata.
  4. Rasa kepekatan dan kemanisan rasa.
  5. Masukkan sagu, Biarkan ia mendidih atau apabila sagu sudah kelihatan jernih.
  6. Matikan api dan sedia dihidang.
# Tips: Perlahankan api ketika ingin memasukkan santan kerana jika santan dimasak dengan api yang kaut, ia akan menyebabkan santan pecah minyak. 

Bubur jagung ni paling win bila ia dipasangkan dengan air teh o panas. Fuh, memang ngam-ngam ho weih!

Jangan lupa untuk mencuba ya!

~love~



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...