Pages

Monday, July 29, 2013

Resepi: Pati Sirap

Assalamualaikum w.b.t,

Kali ni nak sharekan resepi yg sgt mudah lagi senang iaitu Pati Sirap Merah.

Bahan-bahan:
500ml air
4senduk  gula pasir
1 helai daun pandan (diikat simpul)
3 titik pewarna merah

Cara-cara:
1. Panaskan air dan campurkan gula. Kacau. Biarkan air mendidih dan gula melarut
2. Masukkan daun pandan, biarkan lagi ia mereneh supaya bau dan perisa pandan melekap ke seluruh pelusuk pati sirap tersebut
3. Masukkan pewarna merah dan biarkan ia mendidih lagi bg memastikan kuman yang berbahaya dlm air yg kita gunakan terhapus.
4. Biarkan sejuk sebelum ditapis dan disimpan ke dalam botol. *utk kes menyimpan ni, saya masukkan sekali daun2 pandan tu supaya bau dan rasa pandan kian bersemi dlm larutan sirap merah itu.*

Tiada gambar dpt disertakan kerana tidak kusangka bahawa resepi sirap yg sesimple ini pun den nak kongsi..kehkehkeh.. ;P

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...