Pages

Monday, February 20, 2012

Resepi : Kerang Goreng

As-salam,

Di lewat petang nan mendung ni, nak share kaedah utk menggoreng kerang. Kalau nak diikutkan, saya suka makan kerang bakar cicah dgn sos cili thai.. pergh! kombinasi yg superb mmg terangkat la.. tp since nak hidupkan bara api sikit punya lama hanya utk membakar seplastik kerang, mmg la amat tidak berbaloi. Ada je alternatif lain iaitu dgn bakar guna stove + pan yang leper tu kan.. tp yg tu takde kick la.. so, my mom alter la.. daripada kerang bakar, kepada kerang goreng.

If anda pernah pergi mkn kat Warung R Aida kat Seksyen 6 *berhadapan dgn pasar Seksyen 6 tu* kat situ dulu ada jual kerang bakar..then maybe dia pun mempunyai pendapat yg sama mcm saya kot, so dia skrg jual kerang goreng jugak. Bahan yang digunakan minyak n bawang merah. Tp, rasanya tidaklah sehebat yg saya buat ni. Nak tau camana nak buat kerang goreng cara ibu saya? Saksikan~ *eceh, dah mcm VT utk Raja Lawak 6 plak.. ;P*

Bahan yang diperlukan tak byk, jadi ia merupakan hidangan yang mudah dan tidak merenyahkan.

Bahan-bahan:
- Seplastik kerang yang boleh dibeli di pasar *pastikan telah dibasuh bersih dan bebas dari selut pasir*
- 1 1/2 senduk minyak

Cara-cara:
1. Panaskan kuali dan minyak
2. Setelah minyak telah panas, masukkan kerang yang telah dicuci bersih.
3. Gaul sebentar, adjust kpd api sederhana dan tutup
4. Setelah beberapa minit *bila tgk kerang tu dah ternganga2* bolehlah dipadamkan api, angkat dan sedia dihidang.


Sang kerang sedang bersauna..ekekek.. ;P

Cepat dan mudah kan? Tak perlu garam, tak perlu serbuk kari atau perahan santan. Kenapa tak perlu letak garam? Sbb kerang tu pun dah masin.. so, kurang2kan la pengambilan garam tu.. jaga kesihatan tu.. byk lagi benda yg kita kena jaga selain drp diri sendiri, ye tak?

Inilah hasilnya! ;)


Maveles! Nyum! ;)


Hidangan sesuai dimkn bersama sos pencicah if nak ratah gitu je la.. If tak cicah pape sos pun still maintain sedap! ;)





p/s: for those yg ada arthritis, anda tidak digalakkan makan berlebihan kerana kerang mengandungi uric acid yg tinggi.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...