Nama resepi pun ntahpape je..hihihi..
Ok, pernah tak korg terpikir mcm nak buat sambal pedas yg sedap utk cicah2 ayam goreng ke.. or as penambah sedap masa makan nasik tu ala2 sambal kicap yg kat wong solo tu?
Haa... meh saya nak ajar mcm mana nak buat sambal tu.. simple je.. bahan dia pun tak byk.. and kalau diikutkan method dia pun gaya sambil-menyambil je.
K, meh tgk apa bahan-bahannya,k!
Bahan-bahan:
- Cili padi (4batang)
- Bawang putih (6ulas)
- Kicap
See...sikit je kan bahannya.. bawang putih tu terpulang la, kalau suke rasa garlic tu lebih, blh je nak letak lebih. Lebih garlic, lg sodap.. sukati la nak ekjas mcm mana pun.. janji kena kat tekak korg.. If ske pedas, blh je nak letak cili padi tu lebih.. sekali lagi, janji kena dgn tekak korg..
Cara-caranya:
- Stimkan cili padi dan bawang putih tadi *mcm saya, saya stimkan masa masak nasi tu) sekejap je dlm 3-4 minit
- Tumbuk cili padi dan bawang putih yg dah distimkan tu *hati-hati ya pegang mangkuk yg distimkan dlm periuk nasi tu*
- Gaulkan dgn kicap dengan sebati.
Dah jadi! Hasilnya, mmg sodap!
Cicah dgn ayam rempah paling terangkat beb!
Rasanya pun ala-ala mcm sambal kicap pedas giler wong solo tu.. tak percaya? cer cuba..
Daa~~
No comments:
Post a Comment