As-salam,
Huhu~~ Kali ni, nak share resepi yg maybe org terer pun akan kata leh buat sebelah mata je. Simple sgt resepinya kali ni iaitu sambal tempoyak. Saya dulu tak reti nak makan sambal tempoy or gulai tempoy ni *tempoy adalah nama glemer yg i bg utk tempoyak* Until one day, my fren Kincik la yg ajar sy makan sambal tempoy ni.. Many thanks to her, sbb bukan je dia ajar mcm mana cara nak makan, tp beliau turut ajar mcm mana nak buat. Very the simple uols! Ok, sile rujuk bahan2 dan cara2 seperti di bawah, okeh! ;)
Bahan-bahan:
5-6 biji cili padi *if nak pedas lebih, letak la lebih*
Sejemput kecik ikan bilis hidup *Jemput guna ujung2 jari je, nak kira ikan bilis tu, tak terkiro la den kan*
2 sudu tempoy
Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi dan juga ikan bilis hidup *ikan bilis hidup = ikan bilis mentah* Pastikan telah dibasuh yer kedua-dua bahan tadi.
2. Setelah itu, campurkan tempoy dan gaul sebati.
p/s: sedap dimakan dgn ulam2an dan jugak pekasam..yummeeh! ;)
No comments:
Post a Comment