Pages

Monday, February 27, 2012

Resepi : Ikan Kembung Stim 3 Rasa

Aloha!

Wah, February nyer entry mcm kerap je kuar entry dari dapur ke dapur eks? huhu..ntah, smangat lebih lak nak share resepi2 sesedap rasa I ni.. Wokie dokie, kali ni nak share resepi masak stim 3 rasa ikut cara saya!

Bahan-bahan:
2 inci halia yang dipotong nipis
6-7 biji cabai burung a.k.a cili padi
4 ulas bawang putih yang telah diketuk *if nak hiris nipis pun boleh, tp i prefer ketuk*
1 batang serai yang telah dihiris halus
3 sudu minyak masak
2 sudu minyak bijan
2 sudu sos tiram
3 ekor ikan kembung yang telah dibersihkan dan dilumurkan asam jawa
1/2 or 1 cwn air
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak dan minyak bijan
2. Tumiskan cili padi+halia dan juga bawang putih. Tumis sehingga sedikit layu
3. Masukkan serai, tumis lagi sehingga naik wangi
4. Masukkan sos tiram diikuti air. Biarkan ia mendidih sebentar *agak2 la nak kuah byk mana, ikut kesesuaian yg disukai*
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan gaulkan lagi
6. Masukkan ikan yang telah dilumur dgn asam jawa supaya terdapat rasa masam2 sikit pd kuah. Kemudian perlahan api kepada api sederhana dan tutup


Stim 3 rasa in the making
7. Balikkan ikan tadi apabila dah mendidih. Kemudian biarkan lagi beberapa ketika dan tada~~  Sedia dihidang.



Tada~~ sudah siap!




** Nak tau ikan tu dah masak ke belum, tgk je kat mata dia.. if dah bertukar jadi kaler putih, means dah masak la tu. Ikan tak perlukan tempoh masak yg lama. Lgipun kita tutup pun kan tadi.. ;)

** Owh lagi satu, boleh la hiaskan daun ketumbar kat atas, bg nmpak menarik. I takde stok daun ketumbar, tu yg camgitu je. Jgn lupe try,k! Insya Allah sedap.. ;)


p/s: mau masak apa lagi ya?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...