Pages

Friday, March 4, 2016

Resepi: Kek Pisang Gebu

Assalamualaikum..

Kali ni nak share resepi kek pisang.. Uols try Insha Allah menjadi dan hasilnya sangat nyums!

This is my 1st time buat kek ni though and the taste tidak mengecewakan.. siap gebu gebas lagi weih.. *I loike*

Bahan untuk buat kek pisang ni sangatlah mudah dan murah.. Of course bila korang dah buat sendiri, korang tak akan menyesal.. *serious I tell you!*

Ok lets check what is the ingredients that I used to bake the banana cake ya!

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum *saya guna tepung Faiza*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder (bahan 1-3 diayak bersama)
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 3biji pisang yang telah silenyek.. *saya guna pisang Dole yang dilenyek menggunakan penekan burger*
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 cawan minyak *saya guna minyak Seri Murni*
Cara-cara:
  1. Dengan menggunakan mixer, pukul gula bersama telur sehingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila diikuti pisang yang telah dilenyek.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Akhir sekali, masukkan cawan. Kacau sebati menggunakan whisk.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 - 50minit.
Dah siap! And hasilnya, tadaaa~~


Kek pisang yang giler gebu dan sedap!

Cuba ya!

~love~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...