Pages

Sunday, June 1, 2014

Resepi: La Cucur Udang Kentang Berdaun Bawang

As-salam,

Kali ni nak share lagu mana nak buat cucur udang hasil campak-mampak saya. Cucur udang ni sukatannya main taram saje. Cukup utk 3-4 org makan. Moh ler kite tgk bahan and caranya ya!

Bahan-bahannya adalah:
  1. Suku tupperware tepung gandum Faiza
  2. 12 ekor udang yang telah dipotong kepada 3 bahagian
  3. 1 biji kentang yang dipotong dadu
  4. Daun bawang yang dipotong pendek2
  5. Sedikit garam
  6. Sedikit gula
  7. 1 sudu makan minyak masak
  8. Air secukupnya 
  9. Minyak untuk menggoreng 

Cara-caranya:
  1. Gaulkan kesemua bahan dari no. 1,3,4 hingga 8.
  2. Setelah semua sebati dan kecairannya menjadi seperti yang diingini, bolehlah masukkan bahan no. 2-4.
  3. Panaskan minyak utk menggoreng di dalam kuali. Setelah minyak panas, tukarkan api kepada api sederhana.
  4. Jemput2kan adunan tadi ke dalam kuali yang telah ready utk menjalankan tugasan menggorenya.
  5. Balik2kan La Cucur anda tadi, sehingga ia bertukar warna menjadi warna keemasan.
  6. Angkat dan toskan minyak.
  7. Sedia dihidang bersama sos kesukaan anda.

Tadaaa~~~

Rangup di luar, lembut di dalam





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...